آموزش حسابداری: سه آموزه ساده برای مدیران
مدیران و صاحبان مشاغل مختلف لازم است علاوه بر استخدام حسابدار، مشاوران مالی و استفاده از نرمافزارهای حسابداری اطلاعاتی درباره مفاهیمِ پایهای حسابداری به دست آورند. گروه تخصصی امور مالیاتی ACCBI در این مقاله مهمترین و سودمندترین اطلاعات حسابداری را برای مدیران ارائه میدهد تا بتوانند در اتخاذ تصمیمهای مالی خود از آنها بهرهگیرند.
چرا فراگیری و آموزش مفاهیم حسابداری برای مدیران امری ضروری است؟
تمام کسب و کارها به انگیزه درآمدزایی و سودآوری فعالیتهای خود را در زمینههای مختلف آغاز مینمایند. حال تصور کنید که یک مدیر از نحوه درآمدزایی، سود، زیان، مخارج و مالیات شرکت خود بیخبر باشد؛ قطعا آینده مالی نامعلومی در انتظار شرکت و فعالیت اقتصادی آن مدیر خواهد بود. در اینجا چند مورد از مزایای کسب دانش مالی و حسابداری توسط مدیران را به اختصار بیان کردهایم:
- جلوگیری از زیانهای مالی
- فراهم آوردن زمینههای نظارتی دقیقتر بر امور حسابداران
- انجام برنامهریزی مالی موثرتر جهت درآمدزایی بیشتر
- شناسایی نقاط قوت فعالیت اقتصادی خود
در ادامه قصد داریم شما را با بخشی از پایهایترین مفاهیم حسابداری آشنا کنیم.
1- صورتهای مالی
صورتهای مالی، نحوه عملکرد و انعطافپذیری مالی یک شرکت یا واحد تجاری را بر اساس استانداردهای حسابداری شناسایی و اندازهگیری میکند. این گزارشات مالی امکان تجزیه، تحلیل و مقایسه فعالیتهای اقتصادی شرکت شما را با سایر رقبا فراهم میکنند.
پرکاربردترین صورتهای مالی عبارتند از:
- ترازنامه یا صورت وضعیت مالی
ترازنامه، صورت حسابیست که در یک زمان مشخص، گزارش دقیقی را از وضعیت داراییها (زمین، ساختمان، محصول و پول نقد)، بدهیها و میزان حقوق سهامداران یک شرکت ارائه میدهد.
به عنوان مدیر یک کسب و کار در تحلیل ترازنامه خود باید توجه داشته باشید؛ هر چه نسبت بدهیها به داراییها بیشتر باشد کسب و کار شما در آینده با چالشهای مالی بیشتری مواجه خواهد شد.
- صورت سود و زیان
بی شک شما به عنوان مدیر باید از میزان سود و زیان شرکت خود در دورههای زمانی مختلف آگاه باشید. این صورت حسابِ پر اهمیت، در واقع بر اساس درآمدها و هزینهها و تفاوت آنها سود و زیان را محاسبه میکنند. صورت سود و زیان با نامهای دیگری همچون صورت حساب درآمد یا صورت حساب عملیات خوانده میشود.
برخی از شرکتها بنا به فعالیتی که دارند در دورهای ممکن است درآمد و فروش آنها بیشتر باشد و یا بالعکس در یک فصل هزینههای بیشتری داشته باشند؛ توجه به این زمانهای خاص (در صورت سود و زیان) میتواند مدیران را برای گرفتن تصمیمات منطقی در جهت سود بیشتر یاری دهد.
- صورت جریان وجوه نقد
این صورت مالی نشانگر میزان وجوه نقدی شرکت شما در یک دوره زمانی مشخص است که ممکن است به سیستم وارد و یا از آن خارج شده باشد. صورت جریان وجوه نقد، شما را از ظرفیت نقدینگی شرکت خود در بخش سرمایهگذاری، پرداخت بدهیها و انعطافپذیری مالی آن مطلع میکند.
گفتنی است محاسبات مقدار ترازنامه و صورت سود و زیان تعیین کننده، مواردیست که در صورت جریان وجوه نقد خواهد بود.
علاوه بر صورتهای حسابی که در بالا ذکر شد اطلاعاتی مجزا از قبیل: استهلاک، میزان و انواع دارایی شرکت در قالب پیوست و با جزئیات بیشتر گزارش میشود. این اطلاعات ضمیمه برای هر شرکت متفاوت است.
2- تنظیم بودجه
به جرات میتوان گفت آینده مالی و بقای اقتصادی یک شرکت در گرو تهیه و تنظیم بودجه خواهد بود. برای تنظیم بودجه ابتدا باید با مفهوم بودجه آشنا باشید.
بودجه در واقع بیانگر میزان درآمد و هزینههای یک شرکت در یک مدت زمان مشخص است تا بتواند اهداف مالی شرکت را برآورده کند. در یک کسب و کار هر چقدر میزان درآمد از هزینههای آن پیشی بگیرد نشاندهنده موفقیت تنظیم بودجه آن خواهد بود.
از جمله اهداف و اهمیت تنظیم بودجه در یک شرکت عبارتند از:
- شناسایی دقیق منابع مالی شرکت و به کارگیری آنها در جهت سودآوری بیشتر
- ایجاد هماهنگی بیشتر بین قسمتهای مختلف یک شرکت
- جلوگیری از هزینهها و مخارج اضافی
در نظر داشتهباشید که تهیه و تنظیم بودجه در یک شرکت نیازمند گروهی تحت عنوان کمیته بودجه است. این کمیته میتواند متشکل از مشاوران مالی، سهامداران و مدیران شرکت باشد.
3- حسابداری نقدی و تعهدی
اگر دارای کسب و کاری در سطح خرد و کوچک هستید شیوه محاسبات شما باید از نوع نقدی باشد. حسابداری نقدی به شما تمام هزینهها و درآمدهای نقدی یک کسب و کار را اعلام میکند. اشکال این نوع حسابداری در اینست که دربرگیرنده اطلاعاتِ هزینهها و درآمدهای پیشرو نخواهد بود.
حسابدرای تعهدی، برای کسب و کارهایی کاربرد دارد که میزان درآمد آنها میلیاردی است. درآمدها و هزینههای مربوط به آینده که به صورت غیر نقدی و اعتباری هستند در این نوع حسابداری اندازهگیری میشوند.
در اقتصاد امروز «حسابداری تعهدی» با توجه به نوع اطلاعات مالی که در اختیار قرار میدهد، معیار دقیقتری برای سنجش عملکرد و وضعیت مالی یک شرکت در سطح کلان خواهد بود. انتخاب شیوه صحیح حسابداری با توجه به نوع کسب و کاری که دارید شما را در مدیریت هزینهها، مخارج و درآمدهایتان یاری خواهدنمود.
در این مقاله به اهمیت فراگیری حسابداری برای مدیران و صاحبان کسب و کار پرداختیم. در این مقاله با سه آموزه ساده حسابداری برای مدیران آنشا شدیم که شامل: انواع صورتحسابهای مالی، تنظیم بودجه و حسابداری نقدی و تعهدی است.
آموختن حسابداری برای مدیران باعث افزایش درآمدزایی، جلوگیری از پیامدهای نامطلوب مالی و پیشی گرفتن از رقبا خواهد شد.
اگر در جایگاه مدیریتی کسب و کار خود هستید میتوانید با کمک متخصصین گروه امور مالیاتی ACCBI دانش پیچیده مالی حرفه خود را به سادهترین حالت ممکن بیاموزید و نبض مالی شرکت خود را به دست بگیرید.